Regatul lui Lo

Regatul lui Lo

Regatul lui Lo 150 150 gabi

Undeva în Nepal, într-un fel de coridor prin Hymalaya ce leagă Nepalul de vechiul Tibet (actualmente China), se află Regatului lui Lo. Un tărâm ascuns străinilor, o lume neatinsă de secole……Este un Regat Budist aflat pe platoul înalt al Tibetului. Este cunoscut de localnici ca Tărâmul lui Lo și aceștia îl numesc Lo Bas. Un cartografier european a denumit greșit acest ținut după numele capitalei, Lo Monthang, numind-ul Mustang (pronunțat după Moos-thang).

Ultimele forme de existență ale unei lumi pierdute se află în acest ținut – viața vechiului Tibet! Aici este locul unde Budismul Tibetan se regăsește în forma sa originală. Pentru că Mustangul este in Nepal, ocupația chineză nu a reușit să distrugă templele, să omoare preoții, să anihileze cultura tibetană precum au făcut-o în Tibet. Aici se regăsește viața tibetană precum era în urmă cu șase sau șapte sute ani (cam pe vremea lui Michelangelo sau Leonardo).

Din fericire lumea Tibetului s-a întins peste granițele fizice ale ceea ce noi numim Tibet (cel ce se găsește azi în China), în Butan și Sikkim, în părțile nordice ale Nepalului și Indiei, în Mongolia. Chiar dacă acum face parte din Nepal, Mustangul era, de fapt, un mic regat independent al Tibetului.

Până in anul 1993 străinii nu avut acces în Mustang. Acest fapt a avut legătură, pe de-o parte cu un soi de protecție față de invazia chineză dar și cu faptul ca nepalezi nu doresc străini în Mustang, pur și simplu.

Mustangul nu mai este tărâmul uitat dar, cu toate astea, foarte puțini turiști merg aici. Majoritatea turiștilor din Nepal sunt alpiniști sau trekkeri. Dar nici aceștia nu prea aleg Mustangul preferând Base Camp – urile din circuitele de pe Everst sau Annapurna. Poate și pentru că accesul în Mustang necesită un permis special (care este și destul de scump), poate și pentru că Mustangul este, de fapt, un deșert la mare altitudine (peste 2000 m, ajunge până la 4500 m). Poate că așa trebuie să fie……..și asta nu este rău deloc!!

Mustangul este un loc în care lumea arată cum cred că trebuie să arate……. SIMPLU!! Viața se desfășoară după ale vieții reguli și cam atât….Nu prea știu cum să o spun mai clar, îmi dau seama ca insăși aceasta încercare de a descrie ceva atât de simplu cu cuvinte complicate, sofisticate, cât mai descriptive, arată că nu știu, de fapt, să descriu, să conceptualizez, sa traiesc ceva atât de simplu, viața în simplitatea ei!

 

 

DSC01265

 

 

 

DSC01270