Sonam Lhosar 2078

Sonam Lhosar 2078

Sonam Lhosar 2078 800 533 gabi

Loshar semnifica Anul Nou si provine din tibetana.

In Nepal se sarbatoresc trei tipuri de Loshar:

Tamu Loshar – sarbatorit de comunitatea Gurung care traieste in zona muntilor Daulagiri si Annapurna. Ei sunt vestiti pentru curajul si devotamentul lor ca soldati. Sarbatoresc anul nou dupa clima, astfel, cand incepe sa fie cald in zona lor atunci este si anul nou. Asta se intampla de obicei in decembrie – ianuarie.

Sonam Loshar – sarbatorit de comunitatea Tamang care traieste in zona centrala a muntilor Himalaya si parte in zona vaii Kathmandu. Tamang inseamna negustor de cai. Pentru ei noul an este odata cu prima luna noua a lunii Magh, din calendarul Tamang. De obicei este in ianuarie – februarie. Conform acestui calendar Sonam Lhoasarul de anul acesta a inceput pe 5 februarie si ne aflam in anul 2078.

Gyalpo Loshar – este anul nou al comunitatii Sherpa ce traieste in vaile ascunse si inalte ale muntilor Himalaya. Sunt recunoscuti pentru calitatile lor de cataratori si anduranta foarte mare la mers si carat. In aeeasi perioada celebreaza si triburile Bhutia si Yolm. Stabilirea Lhosarului are la baza calendarul tibetan si, de obicei, este in luna februarie sau martie. Conform acestui calendar anul acesta Gyalpo Lhosar va fi pe 7 martie si incepe anul 2562.