Pământul crăiesc

Pământul crăiesc

Pământul crăiesc 495 454 gabi

Pământul crăiesc (Ținutul crăiesc, Ținutul sașilor sau Scaunele săsești, în latină Fundus regius, în germană Königsboden, în maghiară Királyföld) este denumirea dată unora dintre teritoriile transilvane repartizate Sașilor în Evul Mediu, delimitate la nord de râul Mureș, la sud de râul Olt, la est de localitatea Drăușeni și la vest de Orăștie.

În aceste teritorii s-a stabilit în secolele XII-XIV o populație de limbă germană (inițial populație mixtă germană, flamandă, valonă), cunoscută sub denumirea de sași (în latină, saxones). Prima mențiune documentară este Diploma Andreanum (1224).

 

 

Ținutul crăiesc (Fundus regius) a fost divizat ulterior în “Scaune“, acestea fiind: Sibiu (Cybininum), Orăștie (Broos), Sebeș (Mühlbach), Miercurea Sibiului (Ruzmargt), Sighișoara (Castrum Sches), Nocrich (Leuskyrch), Cincu (Schenk), Rupea (Reps).

Un “scaun” reprezenta o uniune de mai multe orașe și sate, supuse aceleiași puteri judecătorești. Pentru fiecare scaun era desemnat un “jude regal” (Königsrichter) (judex regis), care era supus numai regelui Ungariei.

 

 

Sursa info: Wikipedia, enciclopedia liberă